Skip to content

3G vs 4G: Vad är skillnaden?

  • -50% i 3 månader! Från 249 kr/mån
  • Från 249 kr/mån
  • -75% rabatt på bredband! 5GB – 22kr/mån per mån i 3 mån
  • Från 249 kr/mån
-50% i 3 månader! Från 249 kr/mån
Från 249 kr/mån
Basta erbjudande
-75% rabatt på bredband! 5GB – 22kr/mån per mån i 3 mån
Från 249 kr/mån
Benefits:
Ett säkert och stabilt mobilnät. Prisvärd och flexibel fast internet som inte kräver installation.
✔️ Fri frakt och snabb leverans
✔️ Säkra betalningar
✔️ Fri aktiveringsavgift
Benefits:
Viaplay Film & Serier (värde 327 SEK) ingår gratis i 3 månader och ingår i alla paket. Grym support 8-22 Ingen startavgift Schysst & enkelt Med början från fr. 295 kr/mån
✔️ Ingen bindningstid
✔️ Enkel betalning
Benefits:
✔️ Ingen bindningstid
✔️ Därefter 89 kr/mån
✔️ Spara oanvänd surf
Benefits:
4G-routertjänst. Bara 399 SEK / månad (24 månader och därefter 499 SEK / månad därefter).
✔️ Obegränsad surfing
✔️ 4G-router
Beställ nu Beställ nu Beställ nu Beställ nu
Du har säkert hört en massa brus om 4G. Det är den nuvarande go-to mobilt nätverksstandard (tills 5G kommer tillsammans) och kan ha en stor inverkan på telefonens nedladdningshastigheter. Men behöver du verkligen det? Hur skiljer det sig från den äldre 3G? Och om du vill använda den, vad handenhet behöver du?

Vad är 3G och 4G?

3G och 4G är båda nätverken så pass förbinda din telefonerna till internetleverantor 2020. “G” i varje står för generation. Så där 3G betyder “tredje generationen”, står 4G för “fjärde generationen”. Som det är med de flesta Techy saker, det större antalet indikerar den nyare, bättre version av en viss teknik. Så vad är skillnaden? Uppenbarligen finns det några djupgående teknik skillnader, men från en användares perspektiv, det är ganska enkelt. 4G är snabbare.

Hur mycket snabbare är 4G?

4G är ofta upp till 10X snabbare än 3G i verkliga världen användning-med hastigheter vanligen mellan 20Mbps och 50Mbps (som är riktigt snabb). Nya 4G-tekniker som “Carrier aggregation ” – där din smartphone ansluts till flera cellulära frekvenser på en gång – kan erbjuda ännu snabbare hastigheter i vissa områden. Om telefonen stöder det kan du få hastigheter på upp till 450 Mbps per sekund i Sydneys CBD. Det är nästan fem gånger så snabbt som NBN. Men denna hastighet kommer att fluktuera beroende på hur långt du är från ett nätverk torn och på strömmen av radioapparater i telefonen. Vanligtvis hittar du den bästa 4G-täckningen i Metro CBDs och svagare 4G-signaler när du lämnar dessa tätbefolkade områden. Din anslutning kommer att falla tillbaka till 3G i områden som förbinder större städer. Som ni kan se, skillnaden mellan hastigheter på 3G och 4G verkligen börja Visa som storleken på filerna ökar. Detta beror delvis på en av de små detalj skillnaderna mellan de två: 3G hastigheter ramp upp över tiden, medan 4G hastigheter förblir konsekvent snabbt från början till slutet av en nedladdning.

Vilket är bättre för dig?

Generellt är detta inte ett val du behöver göra. Alla de stora Telco leverantörerna i Australien erbjuder 4G-tjänster, liksom de allra flesta mindre leverantörer, och du kommer att använda dessa nätverk automatiskt om du äger en kompatibel telefon. Om du har en kompatibel enhet behöver du aldrig välja mellan 4G och 3G: telefonen ansluts automatiskt till det bästa nätverket som är möjligt. 4G är snabbare och därför bättre av de två teknikerna. Och inte bara lite snabbare; våra tester har sett verkliga exempel på 4G uppnå hastigheter upp till 10 gånger snabbare än 3G, eller ännu mer. Du kan dock se från vårt bord ovan att dessa snabbare hastigheter kommer att vara mest märkbar för hög intensitet användning som stora nedladdningar. Om du oftast använder Internet på din telefon för att surfa på Facebook, Ladda ner e-post och titta på YouTube-videor, du kanske inte märker skillnaden mellan 3G och 4G när du har en stark nätverksanslutning. Å andra sidan finns det ingen ned-sida till att använda 4G istället för 3G, annat än att det använder en liten bit mer av telefonens batteri. Och du kan bränna igenom din data Cap bara det lite snabbare, särskilt om du går vild när tjudra.

Är 4G dyrare?

Inte alls. Vodafone, Telstra och Optus Networks erbjuder en kombination av 3G och 4G service och det finns ingen extra kostnad för snabbare hastigheter. I själva verket finns det inget sätt att välja att använda 3G eller 4G. Moderna telefoner är utformade för att växla mellan tillgängliga nätverk och hitta det bästa och snabbaste för din plats. På din månatliga faktura, allt faller under kategorin “data”.

Vad handenhet behöver jag för att få 4G?

De flesta telefoner dessa dagar är 4G-klar. Alla de senaste och bästa telefoner är och de flesta av de billigare också. I grund och botten, om du inte köper en telefon för mindre än $100, kommer du nästan säkert sluta med en 4G-enhet. Om du köper en telefon som kostar mindre än $100 och 4G är viktigt för dig, kontrollera specs innan du köper för att se.

Varför mobilnät fortfarande använder 3G?

Detta är en bra fråga. Om 4G är så mycket snabbare och kan mer, varför 3G-näten existerar även? Dessa äldre nätverk är fortfarande en mycket viktig del av mobilnäten som en helhet och erbjuder ett viktigt stöd till 4G-näten och fungerar som broar mellan de större städerna. 3G ger ryggraden täckning i många mindre folkomliga områden i Australien, även om vi nu ser mer och mer 4G i regionala områden.

Vad sägs om 5G?

5G är nästa stora utveckling inom mobilnät verks teknik, och vi börjar se de första 5G-aktiverade enheterna lanseras i år. Som med 4G före det, är 5G inriktad på mobildata. 5G kommer att lova tre stora förbättringar: • Snabbare nätverkshastigheter: 5G-nät kommer att kunna nedladdningshastigheter så snabbt som 20Gbps. De exakta hastigheter en individ kommer att få beror på ett antal faktorer, men 5G-specifikationen anges att enskilda användare bör se minsta nedladdningshastigheter på 100Mbps. Det är den snabbaste NBN hastighet som är kommersiellt tillgänglig, och det är bara 5G: s minimum. • Lägre latens: i klartext är latens kanske bäst beskrivs som den tid det tar information att få från telefonen till bredare Internet och tillbaka igen. Den typiska svarstiden för ett 4G-nät är cirka 60 millisekunder, medan 5G kan minska detta till så lågt som 1 millisekund. Denna massiva minskning av latens kommer att vara avgörande för teknik som självkörande bilar, där varje millisekund kan göra en skillnad i att förhindra en krasch. • Fler samtidiga anslutningar: 5G kommer att tillåta fler enheter att ansluta till nätverket på samma gång. Detta är bra eftersom det finns fler och fler smartphones i världen, men lika viktigt eftersom 5G är inställd på att underlätta ny utveckling i autonoma bilar, anslutna maskiner och Sakernas adsl bredband Internet enheter. Medan 5G kommer att lyckas 4G som den bästa Sveriges Fiber Internetabonnemang, kommer det inte att ersätta den. 4G-och 5G-näten kommer att existera samtidigt.