Mobilt bredband med 5G och AI

Mobilt bredband - 5g och AI

5G mobilt bredbandsteknik kommer att vara snabba och kunna stödja många fler enheter samtidigt än de nätverk som kom tidigare – detta är särskilt viktigt med tanke på att 2025 kommer det att finnas cirka 41,6 miljarder anslutna Internet of Things-enheter i bruk. Och många av dem, som autonoma fordonssystem och industrisensorer, kommer att kräva tillförlitlig tillgång till molntjänster för att fungera säkert.

Den trådlösa tekniken har beskrivits av GSMA, det mobila nätverkets handelsorgan, som levererar tre pelare för nästa generations anslutningar:

    • förbättrat mobilt bredband (eMBB)
    • extremt pålitlig
    • kommunikation med låg latens och massiv kommunikation av maskintyp

Komplexiteten i infrastrukturen som krävs kommer att innebära att många enheter drar på höghastighets (och låg hastighet) bandbredd, vilket alla kräver automatiskt beslutsfattande i realtid. Med den stora mängden data som genereras behöver 5G och artificiell intelligens (AI) varandra för att kunna erbjuda en ny och spännande mobil bredbandsnätupplevelse.

Förblir cybersäker med 5G och AI

I denna nya era där ett oöverträffat antal enheter och individer är anslutna, finns det en ökande efterfrågan på betrodda kommunikationsmiljöer.

Och ett område där AI och 5G mobil bredbandsteknik framgångsrikt kan arbeta tillsammans är att mildra säkerhetsrisker. Att utveckla maskininlärning inom cybersäkerhet innebär att maskiner kan lära sig att upptäcka och neutralisera nya hot.

Enligt David Yates, VP för produkthantering hos Guavus, ett Thales-företag, kommer AI också att spela en viktig roll för att förbättra tjänsteerbjudandet för 5G mobila bredbandsnät. “5G kommer att handla om tjänster”, säger han.

“Det är så operatörerna kommer att tjäna pengar. Om de levererar en bredbandservice med bästa ansträngning kommer de att kämpa för att uppnå avkastning på investeringen.”

Även om AI inte nödvändigtvis betyder att operatörer kommer att börja erbjuda sina egna streamingvideoplattformar, påpekar Yates att det också finns andra outnyttjade möjligheter – särskilt när det gäller analys. ”

Bättre analys kan ge bättre inblick i vad konsumenterna gör samt visa operatörer hur man levererar förbättrade tjänster och tjänar pengar på dem, säger han.

5G mobilt bredband och framtiden

Medan 4G mobila bredbandsnätverk har dominerat anslutningslandskapet har AI och dess olika underkategorier, inklusive maskininlärning och djupinlärning, utvecklats, redo att förse individer med 5G mobila bredbandsnät som hanterar den dåliga effektiviteten hos de spektrum vi såg med 4G.

En lösning som kan erbjudas via 5G är dynamisk spektrumallokering (DSA), en distribution som används i länder som fortfarande sänder analoga TV-signaler.

DSA innefattar optimering av spektrumanvändning av radioapparater som letar efter luckor genom vilka de kan överföra data, vilket hjälper operatörer att möta datakrav. Med andra ord är 5G förutsägbart och proaktivt och kommer i sig att generera behovet av automatiserat beslutsfattande i realtid.