Skip to content

9 Användningar av fiberoptiska kablar

Internet

Fiberoptiska kablar överför stora mängder data med mycket höga hastigheter. Denna teknik används därför ofta i internetkablar. Jämfört med traditionella kopparkablar är fiberoptiska kablar mindre skrymmande, lättare, mer flexibla och innehåller mer data.

Datornätverk

Nätverk mellan datorer i en enda byggnad eller över närliggande strukturer görs lättare och snabbare med användning av fiberoptiska kablar. Användare kan se en markant minskning av den tid det tar att
överföra filer och information över nätverk

Kirurgi och tandvård

Fiberoptiska kablar används ofta inom områdena medicin och forskning. Optisk kommunikation är en viktig del av ickepåträngande kirurgiska metoder, populärt känd som endoskopi. I sådana applikationer används en minut, starkt ljus för att tända operationsområdet i kroppen, vilket gör det möjligt att minska antalet och storleken på de snitt som gjorts. Fiberoptik används också i mikroskopi och biomedicinsk forskning.

Bilindustrin

Fiberoptiska kablar spelar en viktig roll i belysningen och säkerhetsfunktionerna i dagens bilar. De används ofta i belysning, både i
interiören och utsidan av fordon. På grund av dess förmåga att spara utrymme och ge överlägsen belysning används fiberoptik i fler fordon varje dag. Fiberoptiska kablar kan också överföra signaler mellan olika delar av bästa bredband 2019 med blixtnedslag. Detta gör dem ovärderliga vid användning av säkerhetsapplikationer som dragkontroll och krockkuddar.

Telefon

Det har aldrig varit så enkelt att ringa telefoner inom eller utanför landet. Med hjälp av Sveriges bredbandsleverantörer fiber kommunikation kan du ansluta snabbare och ha tydliga konversationer utan fördröjning på någon sida.

Belysning och dekorationer

Användningen av fiberoptik inom dekorativ belysning har också vuxit med åren. Fiberoptiska kablar ger en enkel, ekonomisk och attraktiv lösning på belysningsprojekt. Som ett resultat används de ofta i belysningsdekorationer och upplysta julgranar.

Mekaniska inspektioner

Fiberoptiska kablar används ofta vid inspektion av svåråtkomliga platser. Vissa sådana applikationer är inspektioner på plats för ingenjörer och även inspektion av rör för rörmokare.

Kabel-tv

Användningen av fiberoptiska kablar för överföring av kabelsignaler har vuxit explosivt under åren. Dessa kablar är
idealiska för överföring av signaler för högupplöst tv-apparater eftersom de har större bandbredd och hastighet. Fiberoptiska kablar är också billigare jämfört med samma mängd koppartråd.

Militära och rymdapplikationer

Med den höga datasäkerhet som krävs i militära applikationer och flyg- och rymdapplikationer erbjuder basta adsl bredband kablar den idealiska lösningen för dataöverföring i dessa områden.Fiberoptiska kablar har en mängd användningar som går utöver vad de flesta är medvetna om. Du kunde ha använt dem hela tiden och inte ens vetat!