Skip to content

Aktuell forskning inom fiberoptiskt bredband

Internetanslutningar kan snart göras 100 gånger snabbare tack vare forskning som använder ljus som har vridits till en spiral. Forskare hävdar att det lätt kan tillämpas på befintliga telekommunikationsnät och öka effektiviteten betydligt. Fiberoptiska kablar kräver för närvarande att ljus är en specifik färg eller organiserad så att ljuset rör sig antingen horisontellt eller vertikalt.

Genom att använda ljus som har vridits till en spiral kan kablarna ha mycket mer information. Nuvarande toppmoderna fiberoptiska kommunikationer använder bara en bråkdel av ljusets faktiska kapacitet genom att bära data om färgspektrumet. Teknologi växer fram som använder sig av svängning, eller form, av ljusvågor istället för att öka bästa bredbandsleverantörer test genom att använda ljus som är osynligt för människor.

Metoden för förbättrad internethastighet använder ljusvågor som har vridits till en spiral för att öka nivån på ‘orbital vinkell momentum’ (OAM), eller snurra. Detta skapar en tredje dimension för informationen att resa genom som är mindre begränsande än tidigare metoder. “Det är som DNA, om du tittar på den dubbla spiralspiralen”, sa Min Gu från RMIT University. “Ju mer du kan använda vinkelmoment, desto mer information kan du bära.” Professor Gu och hans team var de första att miniatyrera byggandet av en receptor som kan upptäcka och dechiffrera informationen från den nya formen av fiberoptik. Tidigare försök var storleken på ett matbord men den senaste ansträngningen har minskat drastiskt och är nu bara billigaste bredbanden på ett mänskligt hår.

Vi kunde producera det första chipet som kunde upptäcka denna vridning och visa det för mobilapplikation, sade professor Gu.Dr Haoran Ren från RMITs School of Science, som var medförfattare till papper, sa att den lilla enheten de har byggt för att läsa tvinnat ljus är den saknade nyckeln som krävs för att låsa upp supersnabb, ultrabredbandskommunikation.”Dagens optiska kommunikationer är på väg mot en” kapacitetscrunch “eftersom de inte klarar av med de ständigt ökande kraven från Big Data,” sade Ren.”Det vi har lyckats göra är att överföra data via ljus med sin högsta kapacitet på ett sätt som gör att vi massivt kan öka vår bästa billigt bredbanden.”

Professor Min Gu, sade att materialen som användes i enheten var kompatibla med kiselbaserade materialanvändning inom de flesta tekniker, vilket gör det enkelt att skala upp för branschapplikationer.”Vår OAM nanoelektroniska detektor är som ett” öga “som kan” se “information som transporteras av vriden ljus och avkoda den för att förstås av elektronik,” sade han.”Den här teknikens höga prestanda, låga kostnader och små storlek gör den till enlivskraftig applikation för nästa generation optisk bredbandskommunikation.”