Bästa Internetleverantor 2019: Bästa Bredbandet

Att välja mellan internetleverantör är inte alltid lätt. Det finns alla möjliga saker att tänka på, från kontraktslängd till linjens hastighet och många olika paket att välja mellan. Alla erbjuder en förvirrande mängd paket till mycket varierande priser. Här går vi igenom vad som är viktigt att överväga och var du ska få det bästa bredbandet och bästa internetleverantor.

Guide till rätt bästa internetleverantör

Det kan vara svårt att välja en Internetleverantör (ISP). Det finns många faktorer att tänka på, flera företag med flera paket för att jämföra och oändliga recensioner för att läsa om varje enskild.

Förtvivla inte, att få en bra anslutning till Internet behöver inte vara onödigt komplicerad. Låt oss först titta på några av de faktorer som är viktiga för att hålla reda på!

Bredband fiber bäst i testet

Bästa affären för Internetleverantör
Nedan är vad du bör undersöka när du ska leta efter ett bra bredband via fiber.

  • Bredband Hastighet: Bredbandshastigheten påverkar hur snabbt du kan komma åt Internet, så leta efter bästa möjliga hastighet i ditt område.
  • Datagränser: Det påverkar hur mycket Internet du kan använda, så tänk på hur mycket data du behöver och välj en internetleverantör som erbjuder detta.
  • Fiber Tillgänglighet i ditt område: Vissa tjänster som fiber är kanske inte tillgängliga där du bor. De flesta leverantörer kan enkelt ta reda på om du kan utnyttja erbjudandet eller inte.
  • Internet Leverantörsval: Vissa företag erbjuder bättre service och kundsupport än andra. Vi rekommenderar Ownit.
    Hitta den rätta bland internetleverantörer
    Vi är här för att städa upp förvirringen. Varje år gör vi en omfattande översyn av de olika Internetpaket som erbjuds av alla större svenska leverantörer.

Vi hjälper dig att se till att du hittar rätt bredbandet för dina specifika behov. Nedan hittar du vår guide för att välja den bästa bredbandsleverantör för dig.

Kontrollera din täckning

När det gäller bredbandet, gör platsen stor skillnad. Om du vill ha ADSL Internet som körs över telefonlinjen, kan de hastigheter du kan få beror på hur långt ditt hem är från den lokala omkopplaren. Snabbare fiberanslutningar är kanske inte tillgängliga beroende på vilka kablar som är installerade i ditt område.

Alla de stora och bästa Internet-fiberleverantörerna har en tjänst på sina webbplatser där du kan ange ditt postnummer och kolla vilka tjänster och hastigheter du förväntar dig att ta emot. Gör detta innan du börjar handla.

Avtalstid

Vissa internetkontrakt är vanligtvis i 12 månader, 18 månader eller tom 24 månader. Det kan vara användbart om du är nöjd med tjänsten, men om du vill hoppa över till en annan snabbare eller billigast bredband leverantör kan du se längden på den bindningstid du har. Vissa leverantörer erbjuder dock att du kan säga upp ditt kontrakt inom den första månaden om tjänsten inte uppfyller de utlovade hastigheterna.

Pris

Alla leverantörer fakturerar dig varje månad, men om du jämför olika paket är det smart att stämma överens med hur mycket du betalar totalt under kontraktets gång – inklusive startavgifter. Marknaden är mycket konkurrenskraftig och nya erbjudanden kommer ibland att se ut som snäva.

Håll ett öga på vad som händer efter det att ditt första termin slutar. Vissa leverantörer höjer ibland priset lite efter ditt första år. Detta är ofta förhandlingsbart om du ringer upp dem och säger att du planerar att flytta till en annan leverantör!

Hastighet är avgörande

Bredbandshastigheten är viktig eftersom ju snabbare Internet är, desto mer kan du göra online. Det betyder också att fler människor kan använda Internet samtidigt utan att påverka konsumenternas konsumtion.

Enkelt sagt, bredbandet beskriver hur snabbt data kan komma (nedladdningar) och gå (ladda upp) via modemet. Bredbandshastigheter tenderar att delas mellan nedladdningshastighet och uppladdningshastighet eftersom det här är två olika saker: Ladda ner mäter hastigheten där du kan ta emot data via Internet, och uppladdningshastighet betyder hur snabbt data kan laddas upp. Du kan även testa din nuvarande hastighet genom detta test!

Bredbandshastigheten mäts i megabitar per sekund (Mbps), och ju högre antal megabitar du kan ladda ner per sekund, desto snabbare kommer anslutningen.

Vad behöver jag ytterligare undersöka?

De flesta Internetleverantörer erbjuder också telefon- och tv-tjänster tillsammans med din fasta bredbandsanslutning. Om det är av intresse kan du spara pengar genom att anmäla dig till ett paket. Vissa erbjuder även specialerbjudanden på mobildata – värt att överväga om du också är på marknaden för ett nytt mobilkontrakt.

En sista punkt av differentiering mellan Internetleverantörer är kvaliteten på routern som tillhandahålls med din tjänst. Vissa erbjuder bra kvalitet vid hög hastighet. Andra är mer grundläggande, de kommer att göra jobbet, men du kan förvänta dig bättre Wi-Fi-hastigheter och fler funktioner om du använder din egen tredjepartsrouter istället.

Jämförelse med SKI-svenska kvalitetsindex

Svenska kvalitetsindex, eller SKI är en organisation oberoende av konsumenterna. De använder den så kallade “SKI-modellen” där många olika områden och branscher jämförs med varandra, en av dem är internetleverantörer. Bland annat mäts tidigare kunders upplevelse, vilket säger mycket när man ska välja Tex Broadband. De tar bland annat hänsyn till företagets image, servicekvalitet, produktkvalitet, överkomliga priser och förväntningar.

Com Hem

Com Hem är överlägset den största svenska kabel-TV-operatören och snabbt växande. Med mer än 1,7 miljoner anslutna hushåll och nära 600 000 bredbandsanvändare. Som en del av sin framtida strategiska teknik har Coms hemplan valt att investera i TR-069 som en bas för fjärrstyrning av det anslutna hemmet.

“Att leverera kvalitetsupplevelse till våra abonnenter är kärnan i Com: s affärsstrategi. Eftersom Com nu expanderar in i nya djupa fibernätverk är det viktigt att kunna styra de anslutna bostäderna och bredbandstjänster som levereras för att bli framgångsrika.”

För SKI Broadband 2018 kom de på plats 7.

Telia Sweden

Geografiskt täcker Telias nätverk en stor del av Sverige. Deras ODSL Ethernet-produkt gör det möjligt att bland annat hyra bredbandsutrustning som de äger. Genom att ansluta ditt nätverk till Telia Sveriges nätverk via en fiberoptisk kabel får du tillgång till lokala abonnentlinjer i Sverige.

För SKI Broadband 2018 kom de på plats 5.

Välj den bästa bredbandet anslutningen

ADSL

ADSL bredband är allmänt tillgängligt i hela Sverige. För att använda den behöver du en fast telefon och ett speciellt filter eller splitter för att ansluta till din telefonkabel. Filtret delar upp din telefonlinje i två kanaler – en för telefonsamtal och den andra för bredband.

En sak du borde veta om ADSL är att nedladdningshastigheten är mycket snabbare än uppladdningshastigheten. Om du är en “passiv” Internet-användare – och du bara hämtar filer – det är perfekt för dig. Men om du också behöver ladda upp många filer, kan du behöva överväga andra alternativ.

Fiberoptisk bredband

Fiberoptiska kablar levererar extremt snabb, extremt stabil billigaste bredband student som vanligtvis inte avger eller förlorar hastighet. Fiberoptisk bredband skickar dataklyftor av små ledningar eller kablar (var och en är tunnare än ett mänskligt hår) av plast eller glas. Men eftersom tekniken fortfarande är relativt ny, är den fortfarande ganska dyr ibland och finns inte tillgänglig i hela Sverige. Använd Ownits bredbandstäckningskarta för att se om du har täckning där du bor.

Om du har täckning, bör du fråga dig själv dessa frågor för att hjälpa dig att bestämma fiberoptiken rätt för dig:

Går flera personer i ditt hem online samtidigt från olika enheter?
Spelar du många onlinespel?
Strömmer du TV och filmer över internet?
Om du har svarat ja på två eller flera av dessa frågor, bör fiberoptik vara det rätta valet för dig.

Mobilt bredbandet

Om du är en lätt Internet-användare som antingen inte vill ha ett bredbandskontrakt eller inte har en fast telefon, kan du kanske komma undan med att använda mobilt bredband fiber– som främst använder mobiltelefonsignaler för att ansluta till Internet.

Du måste köpa en “dosa” (ett modem som ansluter trådlöst till mobiltelefonnät) som du ansluter till din dator eller som fungerar trådlöst, men när du har gjort det ska du kunna gå online utan problem. Du kan köpa en låda från vilken mobilleverantör som helst och du kan välja mellan en “pay-as-you-go” eller betala varje månad.

Satellit

Ett alternativ är satellit bredband som endast rekommenderas för personer som bor i mycket avlägsna områden som har dålig nätverksdäckning. Anslutning till Internet är via en satellit, så du behöver inte en fast telefon, men kostnaderna kan vara ganska höga och tjänsten är relativt långsam.

Frågor och svar för bästa internet- och internetleverantörer

Q – Vad behöver jag för att få bredband?
A – Du behöver vanligtvis en aktiv telefonlinje och en trådlös router. Din internetleverantör ska tillhandahålla din router när du har registrerat dig.

Q – Hur lång tid tar bredband att installera?
A – Det kan ta ungefär två veckor, men det varierar mycket mellan leverantörer.

Q – Kan jag få fiber bredband?
A – Den är endast tillgänglig i vissa delar av landet, så kontrollera tillgängligheten av ditt område så dubbelkontroll hos internetleverantörer om du kan få den.

Q – Finns det några bredbandsuppkopplade kostnader?
A – Du kan debiteras för all utrustning du behöver. Du kan också betala en fastavgift om en ingenjör måste besöka din fastighet för att installera fiber bredband tv.

Q – Vad är ett abonnemang?
A – Det här är den fasta månadsavgiften som du betalar för en aktiv telefonlinje. Läs mer om prenumerationer här!