Skip to content

Fiberoptik kan öka din internethastighet med 100 gånger

Fiberoptik har använts för att överföra data under ganska lång tid, men ett nytt framsteg på det sätt som denna teknik lagrar information kan leda till en 100x ökning av internethastigheter. Som ursprungligen publicerades i tidskriften Nature Communications och rapporterats av The Guardian, har forskare hittat ett sätt att upptäcka ljus tvinnat i en spiral, vilket gör det möjligt att bära mer information som tidigare var möjligt.Nuvarande fiberoptik lagrar information i ljusets färg och om det är en vertikal eller horisontell våglängd, rapporterade Guardian. Men med spiralbelysning kan information lagras med vinkelloppets rörelse, eller hur tätt den snurrar, sägs i rapporten. Genom att utnyttja momentumet på rätt sätt kan mer information transporteras.

Idén med tvinnad ljus är inte ny, den har funnits i flera år. Detta är dock första gången ett team har kunnat skapa en praktisk detektor för att korrekt läsa mängden lagrad information. En tidigare detektor var storleken på ett “matbord” medan det nya är närmare i storlek till ett människohår, berättade en forskare The Guardian. En av de bästa delarna av upptäckten är att den kan användas för att uppgradera befintliga bredbandsbolaget– så länge de nya kablarna är installerade. Systemet kan dock också fungera med nätverk som förlitar sig på en massa koppartråd också, berättade forskaren The Guardian.Men detta genombrott kommer sannolikt inte att betyda någonting under lång tid eftersom det måste uppfylla vissa normer för överensstämmelse med reglerna innan det kan användas.Google Fiber spelade en viktig roll i att föra tillbaka samtal runt fiberinternet till billigaste bredband adsl
rubriker.

Efter att ha drivit på åliggerna för att tillhandahålla liknande tjänster vände Google Fiber sig till trådlösa initiativ i vissa fall.Med ökningen av 5G och projekt som SpaceXs satellitinternet spelar det också frågan huruvida fiberinternet fortfarande betyder något. Även med ett vetenskapligt genombrott som tvinnad fiber är det oklart om den stora spelaren kommer att hålla kursen med fiber eller överge fartyget för 5G och andra fiber bredband leverantörer.