Skip to content

Bredbandsvalen för gamers

De som spelar många onlinespel vet redan hur frustrerande en dålig internetanslutning kan vara. Ibland fungerar det perfekt, och andra dagar börjar du knappast komma igång. Den här guiden hjälper dig att välja det bästa fiberleverantörer och de tekniska funktionerna som påverkar spelupplevelsen och hur man hittar mervärde i andra konsol- och PC-funktioner.

Det bästa bredbandsalternativet för spelare

En fiberleverantör som bevisat att de funkar mycket bra för gamers är Ownit. Odenplans Inferno Online, världens största gaming centre, får sin uppkoppling från Ownit, så det finns ingen tvivel om att Ownit kan hantera gaming. De erbjuder också ett bra pris, har stadig uppkoppling och recensionerna om dem är positiva.

Bredband för gaming – när ska man uppgradera?

Internet är oerhört viktigt i gaming. Så gott som alla konsoller nu för tiden, och PC spel utnyttjar internet på något vis.

Multiplayer är den tydligaste funktionen som utnyttjar internet. Utan internet får man bokstavligen bara ett halvt spel av det nya Call of Duty om man inte har internet. Single-player spel använder också internet, de tillåter en ladda ner nya uppdrag eller uppdatera sitt spel i Witcher 3, eller dela tips i Dark Souls III.

Är man en spelare bör man helt enkelt också ha en internetuppkoppling.

Vilket bredband ska man ha till sitt spel?

Att spela spel kräver inte oerhörda hastigheter, men en del hastighet måste finnas där. Och för att dra nytta av allt spelvärlden kan ge dig, ska det gärna vara fiberbredband – då kan du spela, göra updates, strömma video och ladda ner spel.

En annan viktig sak är obegränsad nedladdning. Om man vill ladda ner ett spel vill man inte behöva oroa sig för om man har tillräckligt med data för det, istället för att oroa sig om man kan få en lockbox i Overwatch.

Som tur är erbjuder vissa fiberleverantörer dessa typer av tv via fiber boxer som gamers behöver, och den ledande leverantören där är Ownit.

Vad ska man vara ute efter?

Om man ska spela online spel behöver man ett paket som ger en allt man behöver. Vare sig om man spelar på konsoll eller PC, vissa saker behöver man ha hög kvalitet av:

  • Hastighet – Hastighet är inte det viktigaste, men det är alltid bra att ha hög hastighet, det är extra viktigt om andra i ditt hem kommer använda bredbands framtid samtidigt.
  • Obegränsad data – Nedladdningsbart innehåll (DLC) har gjort att man definitivt behöver ha obegränsad nedladdning för att kunna ladda ner spel och uppdateringar.
  • Låg latens och paketförlust – Om man vill ha bra prestanda behövs låg latens och även paketförlust, det ger stabilitet.
  • Obegränsad trafik – Man behöver en fiberleverantörer som tillåter en att få full hastighet dygnet runt.
  • En riktigt bra router – För de som spelar över wifi behövs en router som ger bra jämnhet, intervall och hastighet.
  • Pålitlighet och bra support – Man vill ha en fiberleverantör som kan erbjuda internet som inte går ner, eller en leverantör som bara erbjuder stöd vid kontorstid.
  • Låg koncentration – Att ha en låg koncentration ger bättre prestanda. Då det är hur många som använder samma bredband fiber bäst i test 2019 som påverkar koncentrationen är det inget man själv kan påverka, men det är värt att fråga om det.

Vilken hastighet behöver man?

Hur snabbt bredbandet är är inte det viktigaste, då kraven för hastighet är låga hos onlinespel. Till exempel rekommenderar Xbox Live låga 3Mb ner och 0.5Mb upp, vilket så gott som alla bredbandsalternativ borde täcka utan problem, om man inte bor väldigt långt ifrån fiberleverantörer. Men hög hastighet kan ända ge fördelar. Ibland måste man göra stora nedladdningar, till exempel för att ladda ner hela spel, uppdatera Steam och liknande. Ju högre hastighet bredbandet har desto snabbare går det. Streaming tjänster som Netflix och Twitch kräver också en snabb uppkoppling. Många olika faktorer påverkar upplevelsen när man spelar. Ofcom gjorde en undersökning 2014 som testade olika fiberleverantörer prestanda på olika punkter:

Latens

Latens hänvisar till hur lång tid det tar atta starta dataöverföring eller en nedladdning. Vid tidskritiska ageringar kan latens vara väldigt viktigt, till exempel om man ska slå en straff på FIFA eller håller på att attackera i Call of Duty. Även flytet i spelet påverkas av latensen.

Man mäter latens i millisekunder, och är latensen över 150ms kan man få svårt att spela. Latens under 50ms märks knappt och allt under 20ms är perfekt.

Fiberleverantörer i Sverige brukar kunna leverera låg latens, och det här är ett område där Ownit är bäst.

Paketförlust

När data går mellan servrar kan delar av datan förloras, vilket är känt som paketförlust. Det kan leda till frysningar eller lagg i spel. Paketförlust är oundvikligt och märks ofta inte ens, men blir det för högt kan man få svårigheter i att spela. Man mäter paketförlust i hur många procent av datapaket som förloras, och man vill ha en så låg procent som möjligt.

Bör jag använda kabelansluten eller trådlös anslutning?

Alla fiberleverantörer erbjuder en router som möjliggör båda kabelanslutning och trådlöst. En trådlös koppling är bra nog för de flesta användra, men kabelansluten uppkopplingar ger några fördelar, speciellt när det gäller hastighet och stabiliteten i uppkopplingen.

Om din PC eller konsoll är ligger avlägset från din router och inte får så stark anslutning kan det bli märkbart. När man spelar mobila spel använder man såklart trådlöst. Trådlös uppkoppling kan störas av en micro eller blinkande ljus.

Det kan vara värt att se hur bra din router är, om recensionerna för den inte är så bra kan det vara värt att köpa en bättre.

Ska man ha standardbredband eller fiber?

Fiberoptiskt bredband ger dig betydligt högre hastighet både när det gäller ned- och uppladdning och som vi har sett vill man ha snabbare hastigheter när man spelar, speciellt om man använder streamingtjänster som Twitch eller YouTube.

Fiberoptik ger också bättre prestanda när det gäller latens.

Varför behövs en bra uppkoppling för gamers?

Online spel – Att spela med andra online är spännande och kul, och man desto högre hastighet man har på sitt bredband, desto bättre upplevelse får man.

Single Player – Man tjänar på att ha bredbandsuppkoppling även vid single player. Man kan ladda ner nya patches, och uppdateringar, och detta sker automatiskt om man är online. En patch är ibland bara ett par megabytes, men i extrema fall kan det vara upp till 16GB!

De coolaste spelen – Fler och fler köper sina spel online via tjänster som veev.co.uk. Spel kan vara uppåt 50GB stora, och även de små spelen blir större och större.

Indiegames – De flesta ger sin uppmärksamhet till de stora spelföretagen, men nu för tiden släpps några av de mest spännande spelen från indieutvecklare. Till exempel, Gone Home, The Binding of Isaac eller Goat Simulator kan först och främst skaffas genom att ladda ner dem.

Underhållning – Nu för tiden är konsoller mer än bara för att spela på. Man kan streama från Netflix, BBC iPlayer och andra TV och film tjänster. Man kan se streams från andra gamers, lyssna på musik och mycket mer. För allt detta behöver man vara uppkopplad till nätet, och har man inte internet till sin konsoll missar man så mycket av vad en konsoll verkligen kan göra.