Skip to content

Hur 5G mobilt bredbandsteknik kommer att förändra bankverksamhet

Från och med maj 2020 har 42 länder åtminstone en eller flera 5G mobilt bredbandstjänster som uppfyller globala industristandarder. Dessutom investerar redan 386 operatörer i teknik i 125 länder. Det förväntas att konsumenter och företag i allmänhet kommer att ta upp 5G mobilt bredbandsteknik mycket snabbare än vad de gjorde 4G. Även coronavirus hindrar inte ett globalt 5G-prenumerationsnummer från att nå 2,8 miljarder på fem år, vilket kommer att vara cirka 30% av alla mobilabonnemang vid den tiden. Ledarna efter antalet 5G-abonnemang för mobilt bredband 2025, enligt Ericsson, kommer att vara USA (74%), Nordostasien (60%) och Västeuropa (55%).

Hur 5G mobilt bredband kommer att påverka banker och kreditföreningar

Nu när 5G-distributionshastigheter, planer och fördelar har fastställts, ska vi titta på hur banksektorn kommer att förändras som ett resultat.

Övergripande prestandauppgraderingar

Hastighetsökningen med 5G-nätverk kommer att vara till stor nytta för finansinstitut, vilket gör att de kan utföra mer komplexa processer mycket snabbare. Om en konsument till exempel vill köpa en bil eller ett annat dyrt föremål blir ansökan om kreditkontroll och relaterade processer mycket snabbare och smidigare för dem. Det behöver inte sägas att penningöverföringar och investeringshandel blir mycket snabbare också.

Ytterligare ett tryck mot digitalisering

Coronaviruspandemin har fått traditionella banker och kreditföreningar att inse att digitalisering är oundviklig. 5G mobilt bredbandsteknik gör det möjligt för institutioner att skapa effektivare bankappar och webbplatser där de flesta data kommer att lagras i molnet, vilket möjliggör en snabbare och smidigare användning. Spridningen av IoT kommer att bidra till ytterligare kundinteraktioner, och pengarverksamheten kommer inte att sakta ner i tätbefolkade områden tack vare den höga anslutningen. Finansinstitut kommer att kunna bli mer kreativa med sina mobilappar och webbplatser eftersom de bättre kan streama videor i realtid och införliva förstärkt verklighet (AR). Det senare kan tillåta skapandet av digitala filialer som fortfarande innehåller personlig interaktion med kunderna. Också viktigt: Kombinationen av mobilbank och 5G kommer att nå fler kunder på landsbygden, där det inte finns så många filialer.

Användning av ny teknik för bättre kundservice

Det kommer att finnas många sätt på vilka banker och kreditföreningar kan förbättra kundtjänsten. Från videosamtal med kunder till bättre förståelse av deras behov med förmågan att reagera i realtid, till att tillhandahålla fler mobilappar och webbplatsfunktioner med förstärkt och virtuell verklighet (VR) -upplevelse. Maskininlärningstekniken kommer att förbättras genom snabbare nätverkshastighet så att finansinstitut kan samla in mer information om varje konsument och deras dagliga rutiner för att skapa en unik kundupplevelse. Grenar kommer att förbättras genom utbyggnaden av 5G mobilt bredbandsnät, eftersom även bankomater kan repareras snabbt och på distans med hjälp av AR-glasögon. Om man bär dem kommer en anställd att kunna ansluta sig till en fjärrtekniker, som genom kameralinsen kan styra arbetstagarens åtgärder för att reparera maskinen. Finansiella institutioner kan också införliva AR- och VR-teknik på sina webbplatser för att bättre kommunicera funktioner för vissa typer av produkter eller tjänster som P2P-betalningar eller fjärrcheckdeposition.

Förbättrad säkerhet och förebyggande av bedrägerier

Med mer information som kommer igenom under köpet tack vare snabbare nätverk kommer bedrägeribekämpningssystem att kunna upptäcka bedrägliga transaktioner snabbare, vilket skyddar handlare, finansinstitut och konsumenter från förluster. Och det kommer säkert att påskynda autentiseringsprocesserna för 3D Secure, där en kund behöver tillhandahålla biometrisk data i realtid. Inom en snar framtid kommer 5G att möjliggöra många möjligheter för finansiella institutioner såväl som fintechs och tredjepartsleverantörer. Även om det är svårt att säga exakt när dessa funktioner kommer att vara vanliga är implementeringen av 5G mobilt bredbandsnätverk väl på väg. Banker och kreditföreningar bör inte vänta med att börja undersöka och utveckla strategier för implementering av 5G-teknik.