Warning: Trying to access array offset on value of type bool in C:\Inetpub\vhosts\xn--bsta-bredband-bfb.se\httpdocs\wp-content\themes\stackable\inc\extras.php on line 53
>

Mobilt bredband

Jämför billiga bredbandsavtal för ditt hem

Mobilt bredband är ett sätt att ansluta till internet via mobilnätet (4G eller 5G) via ett SIM-kort. Du kan också få en mobil nätverksanslutning på andra enheter med hjälp av en dongel eller mobil hotspot.

Mobilt bredband kallas ibland för mobil Wi-Fi eftersom du kan ta internet vart du än går, istället för att vara bunden till att använda din hemtelefonlinje eller fiberoptiska kablar. I den här guiden täcker vi varje aspekt av mobilt bredband, från om du ska överväga det, till vilken hårdvara du behöver.

Nyckelord

  • Mobilt bredband använder ett mobiltelefonnät för att tillhandahålla en internetanslutning och kräver ett SIM-kort, USB-dongel eller mobil hotspot.
  • Detta kan vara användbart för dem som söker bredband när de är på språng.
  • Signalen från denna typ av bredband kan vara ojämn, vilket ger dig långsammare åtkomst i mer avlägsna områden.

Varför mobilt bredband?

Mobilt bredband är praktiskt om du inte vill ha en fast fast telefon och vill ha tillgång till bredband när du är på språng

Din smartphone kan ge dig tillgång till internet, men att arbeta med dokument kan vara extremt svårt på en så liten skärm. Dessutom kan det vara dyrt om du överskrider ditt månatliga datatillägg.

Med mobilt bredband kan du ta med dig en trådbunden internetanslutning så att du inte behöver lita på offentliga Wi-Fi-anslutningar, till exempel på kaféer eller hotell.

Mobilt bredband kan också vara lämpligt för studenter . Till skillnad från standard bredband borde det inte kräva ett kontrakt och kan hjälpa till att undvika besvärliga konversationer över räkningar eller internetanvändning med huskamrater. Du behöver inte heller fråga din hyresvärd om att få en bredbandsanslutning till huset.

Är mobilt bredband rätt för mig?

Bärbar bredbandsaccess låter bra, men du förlitar dig på en mobil signal för att få den, vilket kanske inte är perfekt på landsbygden eller om du är en tung internetanvändare.

Om du inte har något emot att ansluta till allmänt Wi-Fi kan många av dessa tjänster vara gratis och erbjuder ett kostnadseffektivt alternativ till mobilt bredband.

Men om du ska till en plats där Wi-Fi inte är tillgängligt eller inte vill lita på någon annans tjänst kan mobilt bredband vara något för dig.

Mobilt bredband tillgänglighet

Tillgänglighet i ditt område beror på nätverkstäckning och signalstyrka. Om antennerna inte har uppgraderats kan hastighet och anslutning drabbas.

Med introduktionen av 5G är dataöverföringar nu ännu snabbare och du kan upprätthålla en snabb anslutning för mobila enheter, förutsatt att du har 5G tillgänglighet i ditt område.

När det gäller att avgöra om mobilt bredband passar dig, måste du först bedöma vilken typ av internetanvändare du är. Detta kommer att hjälpa dig att räkna ut vad du behöver i form av internethastigheten och lämpligaste bredbandsanslutning.

Mobilt bredband hemma

Om du funderar på mobilt bredband för användning hemma finns det några saker att tänka på i förväg.

Som med andra typer av bredband är den annonserade hastigheten vanligtvis inte den hastighet du får. Det är därför som hastigheter utlovas som “upp till”, eftersom du kanske inte kommer någonstans nära den högsta hastigheten som erbjuds.

Om du ansluter till internet för att använda datatunga streamingtjänster som Netflix, eller om du är en vanlig onlinespelare , kanske hastigheterna som erbjuds av mobilt bredband kanske inte räcker och det är osannolikt att det är kostnadseffektivt.

Datatillägg som erbjuds med mobilt bredband tenderar att vara mer i linje med vad du hittar som en del av ett mobiltelefonpaket. Men du kanske hittar många leverantörer som erbjuder obegränsad data, precis som med kabelbredband .

Vilken hårdvara behöver jag för mobilt bredband?

För att använda mobilt bredband behöver du en speciell typ av modemrouter – ofta kallad en mobil hotspot – eller ett SIM-kort, som det som finns i din mobiltelefon. Många nya bärbara datorer har inbyggd 3G- eller 4G-bredbandsfunktion, så det är värt att kontrollera innan du kommer i kontakt med din nätoperatör.

En dongel är det vanligaste modemet som används för att komma åt mobilt bredband – det ser ut som ett USB-minne.

Om du vill dela mobilt bredband över ditt hushåll behövs en mobil hotspot-router. Om så är fallet kan det hända att du hittar bredbandsnät med fasta linjer som är mer lämpliga för din familjs behov.

Jämför paket för mobilt bredband för att hitta ett bredbandsalternativ som passar ditt hushåll.