Warning: Trying to access array offset on value of type bool in C:\Inetpub\vhosts\xn--bsta-bredband-bfb.se\httpdocs\wp-content\themes\stackable\inc\extras.php on line 53
>

Så här fungerar mobilt bredband

Mobilt bredband är en riktigt enkel idé och det finns i två olika varianter: det är antingen levereras över en mobiltelefon nätverk eller via Wi-Fi från vad som i huvudsak är bara en fast telefon eller kabelbredband länk till Internet. Som vi redan har täckt den senare ovan, resten av den här artikeln fokuserar på hur mobiltelefon nätverk leverera mobilt bast bredband. Den tekniska Nitty-Gritty av hur det fungerar blir ganska komplicerat; Vi ger dig en snabb och enkel överblick till att börja med, följt av en mer detaljerad teknisk förklaring i slutet.

Titta på video på begäran med Amazon Instant video på en HD-smartphone.

Foto: smartphones erbjuder bredband som standard på en snabb mobiltelefon nätverk-och det är en typ av mobilt bredband. Men den termen kan också innebära att använda en stationär eller bärbar dator över en mobiltelefon nätverk med en plug-in Dongle.

Bredband över mobiltelefon nätverk

Mobiltelefoner var till stor del inspirerad av fasta telefoner (traditionell telefon trådbunden till väggen) och arbetade på ett mycket liknande sätt-tills nyligen. En fast telefon upprättar effektivt en permanent anslutning-en obruten elektrisk krets-mellan telefonen och telefonen du ringer genom att växla mellan olika telefon börser på vägen: Detta kallas krets växling. När ett samtal i det fasta nätet pågår blockeras din linje och du kan inte använda den till något annat.

Som vi såg upp ovan, om du har bredband aktiverat på din telefonlinje, det hela fungerar ett annat sätt. Din telefonlinje är effektivt uppdelad i två rader: en röst kanal, som fungerar som tidigare, genom krets växling, och en datakanal som ständigt kan skicka och ta emot paket med digitala data till eller från din dator via paketväxling, vilket är den mycket snabba och effektivt sätt på vilket data skickas över Internet. (Se vår artikel på Internet om du vill veta mer om skillnaden mellan krets växling och paketväxling.)

Så länge mobiltelefoner använder kretskopplade tekniker, kunde de bara arbeta på relativt långsamma hastigheter. Men under de senaste decennierna har de flesta tjänste  bast bredbandsleverantör byggt nätverk som använder paketväxlingsteknik. Dessa kallas tredje generationens (3G) nätverk och de erbjuder datahastigheter som liknar låg hastighet bredband (typiskt 350kbps-2MBps). Över tid, ingenjörerna har grunda väg av tillverkningen paketen-kopplande cellphone nätverken alltmer effektiv. Så 3G utvecklades till HSDPA (hög hastighet Downlink Packet Access), HSPA, eller 3.5 G, vilket är upp till fem gånger snabbare än 3G. Förutsägbart nog är 4G-näten nu vanliga, baserade på teknologier som kallas Mobile WiMAX och LTE (långsiktig evolution). 5G rullar nu ut runt om i världen.

Hur använder du mobilt bredband

Du kan använda mobilt bredband på två sätt. Om du har en smartphone (mest rimligen, nya pekskärm mobiltelefoner kvalificera sig som smartphones, medan äldre Nokia-stil telefoner med små LCD-skärmar kallas ofta “funktionen telefoner ” för att skilja dem från smartphones), kan du ladda ner musik och video till telefonen med hög (bredbands) hastighet. Till skillnad från med ett traditionellt telefonsamtal, där du betalar för åtkomst av minuten, med mobilt bredband du betalar med det belopp du laddar ner. Så din mobiloperatör kan sälja dig ett visst antal megabyte eller gigabyte för en fast avgift. Till exempel kan du betala så mycket varje månad och kunna ladda ner 1GB, 5GB eller 10 GB data (men det finns ingen begränsning på hur länge du faktiskt kan vara  billigt online, eftersom det brukade vara med uppringt Internet kontrakt).

Det andra sättet att använda mobilt bredband är som ett sätt att komma online med en bärbar dator när du är på språng. Du köper en “Dongle ” (som är en mycket liten, lätt modem som ansluts till USB-uttaget på din bärbara dator), köpa lite åtkomsttid från en tjänsteleverantör, koppla din dongle i den bärbara datorn, och bort du går. Dongeln har inbyggd programvara så att den automatiskt installerar sig själv på din dator. Jag var igång med mitt mobila bredband på mindre än fem minuter. Tänk på din dongle som en korsning mellan ett modem och en mobiltelefon-men eftersom det inte har något batteri eller skärm, det är en bråkdel av vikten av en mobiltelefon och något mindre. De minsta donglar är något större än USB flashminnen och ungefär dubbelt så tung (den ZTE Dongle i vår topp bild väger ca 21G eller 0,7 oz). Var som helst kan du få en bra (3.5 G eller 4G) signal, din dongle kommer att plocka upp höghastighets mobilt bredband. Om det inte finns någon 3,5 G-eller 4G-nätverkstäckning kommer ditt bredband att fungera med 3G-hastigheter (mindre än ca 300kbps). Beroende på vilket land du befinner dig i och var du bor och arbetar, kan du hitta mobilt bredband har mycket bättre övergripande täckning än Wi-Fi-med andra ord kan du gå online på långt fler platser-och det kan träna mycket billigare också. Men det kommer i allmänhet att vara mycket långsammare än Wi-Fi om du inte konsekvent kan få en 4G-signal.

Hur kommer mobilt bredband att utvecklas i framtiden?

Mobiltelefonföretag är mycket entusiastiska över mobilt bredband-och av goda skäl: mobila trådlösa bredbandsanvändare växer mycket snabbare än fasta (fast telefoni) bredbandsanvändare. Över hela världen använder nu fler människor mobilt bredband än fast bredband.

Under det kommande decenniet, Talk kommer att övergå alltmer till 5G, som kommer att erbjuda en annan 10-faldig ökning i hastighet, billigare bandbredd, större tillförlitlighet, och lägre latens (snabbare anslutningar), vilket gör det möjligt för många fler människor (och saker) att vara online på samma Tid. Jag säger “saker, ” eftersom ett stort mål för 5G är att tillåta mer “döda objekt ” för att anslutas online. Detta kommer att bidra till att driva den så kallade Internet of Things, som förbinder allt från smarta hem centralvärmesystem och omedelbart spårbara paket till världens alltmer sammanlänkade datorsystem. Ett annat mål med 5G är att uppnå större integration med trådbundna, fasta nät: vid något tillfälle, skillnaden mellan “Wired ” och “Wireless ” kommer sannolikt att försvinna helt när de konvergerar och slås samman till en enda, hybrid telenät- del Wired, del Wireless-som kan nås ändå, närsomhelst, var som helst av någon eller något.