Warning: Trying to access array offset on value of type bool in C:\Inetpub\vhosts\xn--bsta-bredband-bfb.se\httpdocs\wp-content\themes\stackable\inc\extras.php on line 53
>

Vad är mobilt bredband?

För de flesta levereras deras bredbandsanslutning via antingen en koppar- eller fiberoptisk jordkabel som ansluter deras hem direkt till en lokal växel. Men det här är inte det enda sättet på vilket hushållen kan komma online.

Mobilt bredband levererar internetanslutning till ditt hem via ett trådlöst nätverk, på ungefär samma sätt som du skulle få tillgång till data på din smartphone när du är ute och reser. När du registrerar dig för dessa erbjudanden får du ett mobilt bredbands-SIM; Det finns dock några sätt att använda detta.

  • Inbyggda SIM-data : Många av dagens bärbara datorer och surfplattor levereras med en plats för ett data-SIM-kort. Om du har en dator med den här funktionen är allt du behöver göra att köpa ett dedikerat data-SIM-kort och sätta in det. Dessa är precis som de för din telefon förutom att de bara är inriktade på mobilt bredband, så erbjuda endast tillhandahålla data utan att behöva betala för samtal eller texter som du inte kommer att använda eller inte kan använda.
  • USB-donglar : Om din bärbara dator inte har en plats för ett SIM-kort behöver du inte missa det. Istället kan du välja en dongel som kan utrustas med ett sådant kort och sedan anslutas till vilken ledig USB-port som helst på din enhet så att även en stationär dator kan komma åt mobilt bredband. Dessa gör samma jobb som ett inbyggt SIM-kort och är perfekta om du vill surfa på internet på vilken äldre dator som helst och ta din anslutning med dig vart du än går.
  • Mobil Wi-Fi-hotspots : Vad händer om du vill komma åt mobila bredbandstjänster på flera enheter runt hemmet? Om så är fallet kan du hämta en mobil Wi-Fi- eller Mi-Fi-router. Dessa fungerar precis som de vanliga routrarna du får med fast bredband, förutom i stället för att ansluta till en kabel i väggen, kommer de med en data-SIM-kortplats som kan plocka upp en mobil signal och sprida den i hela ditt hem, så att du kan ansluta vilken Wi-Fi-enhet som helst till ditt mobila bredbandsnätverk.

Bästa mobilt bredband på Uswitch.com i januari 2021

Paket Bredbandshastighet Kontraktslängd
Vodafone R219 mobil Wi-Fi-hotspot Obegränsad max – 1 månad 150Mb i genomsnitt * 1 månad
Tre: 5G Hub – 24 månader 100 MB genomsnitt * 24 månader
Tre: 5G Hub 100 MB genomsnitt * 12 månader
Vodafone R219 mobil Wi-Fi obegränsad – 1 månad 10Mb i genomsnitt * 1 månad
Vodafone R219 Mobile Mobile Wi-Fi Obegränsad Max – 12 månader 150Mb i genomsnitt * 12 månader
Tre: 4G Hub – 24 månader 14 MB genomsnitt * 24 månader
Tre: 4G Hub 14 MB genomsnitt * 12 månader
Vodafone R219 mobil Wi-Fi-hotspot 24 GB 10Mb i genomsnitt * 1 månad
Vodafone R219 mobil Wi-Fi-hotspot 6 GB 150Mb i genomsnitt * 1 månad
Vodafone R219 mobil Wi-Fi-hotspot 2 GB 150Mb i genomsnitt * 1 månad

Varför välja ett mobilt bredband?

Det finns ett antal skäl att välja en mobil bredbandsavtal, men en av dess största fördelar kan vara för användare i avlägsna delar av Storbritannien, där fastlinjetillgång är begränsad.

Många landsbygdsområden har fortfarande inte tillgång till snabbt fiberbredband, och eftersom hem kan vara långa avstånd från närmaste växel, är ADSL-hastigheterna av koppar sannolikt mycket långsamma. Men om dessa platser täcks av 4G-mobilnät kan mobilt bredband erbjuda snabbare och mer tillförlitliga hastigheter än ett ADSL-alternativ.

En annan anledning att välja mobilt bredband är den flexibilitet det erbjuder. Om du har en data-SIM-aktiverad bärbar dator eller väljer en USB-dongel kan du ta din internetanslutning var du än kan hitta en mobilsignal. Du behöver inte oroa dig för att dåligt Wi-Fi inte når botten av trädgården eller lita på offentliga Wi-Fi-hotspots om du är ute och vill.

Det finns dock ett par saker att tänka på om du överväger ett mobilt bredband. För det första kommer de inte att finnas överallt, så du måste först kontrollera vilka signaler som finns tillgängliga hemma. Om du redan kämpar för att få en signal på din smartphone för att ringa samtal när du är hemma är det osannolikt att du kan få mobilt bredband.

Mobilbredbandsavtal innehåller ofta vissa skillnader från fasta avtal. Till exempel, medan nästan alla fasta linjer som erbjuds i Storbritannien nu kommer med obegränsad nedladdning, är användningsgränser fortfarande vanliga på många mobila bredbandserbjudanden, även om det finns några obegränsade tjänster tillgängliga. De har också mindre möjlighet att erbjuda garanterade hastigheter och kan komma med ett prispremie.

Hur fungerar mobilt bredband?

Mobilt bredband fungerar genom att få åtkomst till samma rikstäckande signaler som betjänar mobiltelefoner, vanligtvis körs av ett av de fyra nät som tillhandahålls av Storbritanniens fyra stora mobiloperatörer: O2, EE, Vodafone och Three.

Den använder dessa nätverks 3G- och 4G-datatjänster för att skicka och ta emot information. Eftersom detta levereras trådlöst finns det några skillnader från vanligt bredband.

Till att börja med beror de hastigheter du får i stor utsträckning på var du är. Om ditt hem täcks av ett snabbt 4G-nätverk kan du njuta av snabbare hastigheter än fasta anslutningar, med Storbritanniens genomsnittliga 4G-hastighet mellan 15Mbps och 30Mbps, beroende på nätoperatör och plats. Om du bara kan komma åt det äldre 3G-nätverket är det dock troligtvis mycket långsammare.

Lyckligtvis kommer det också att finnas en ny standard att tänka på under de kommande månaderna och åren: 5G mobilt bredband. Som namnet antyder är detta nästa steg upp från 4G och lovar ett stort steg framåt i prestanda, med mycket snabbare hastigheter och högre bandbredd som gör att många fler enheter kan ansluta på en gång.

Detta är fortfarande helt nytt i Storbritannien, med det första nätverket som bara började fungera i juni, men det förväntas expandera snabbt de närmaste åren, och det finns förslag om att det kan vara en livskraftig ersättning för även fiberoptiska fasta bredbandstjänster en gång helt igång.

Vad är 5G mobilt bredband?

Delar av Storbritannien kommer snart att ha tillgång till 5G mobilt bredband. Denna typ av anslutning kommer att använda nya 5G-nätverk för att ansluta via ett enda data-SIM – vilket är samma sätt som mobila bredbandsanslutningar fungerar nu.

Skillnaden mellan 4G och 5G mobilt bredband beror på de hastigheter som erbjuds. Även om det är svårt att förutsäga 5G mobilt bredbandshastigheter, indikerar tidiga rapporter att den maximala nedladdningshastigheten skulle vara över 500 Mbps – vilket är högre än supersnabba fasta anslutningar kan erbjuda.

Naturligtvis är 5G fortfarande en ny teknik som bara har börjat rulla ut, så hastigheterna kommer att variera mycket mellan områden och nätverk.

Vilka bredbandsföretag tillhandahåller mobilt bredband?

Som nämnts ovan kör mobila bredbandstjänster av samma datanät som mobiltelefonsignaler, så alla stora operatörer erbjuder mobila bredbandsavtal. Några av de största namnen inkluderar:

  • O2
  • Vodafone mobilt bredband
  • Tre
  • EE / BT mobilt bredband

Det är viktigt att komma ihåg att till skillnad från de flesta vanliga bredbandsavtal överlappar inte dessa nätverk nödvändigtvis, så du måste kontrollera om din favorits leverantörs signal når ditt hem.

Många av dessa erbjuder både rullande kontrakt på en månad eller längre 12- eller 24-månadersvillkor. Det finns också ett urval av dataplaner tillgängliga, allt från cirka 15 GB användning per månad till helt obegränsade paket. Det lönar sig därför att jämföra erbjudanden för mobilt bredband för att säkerställa att du väljer rätt alternativ för dina behov.

Behöver jag mobilt bredband?

Mobilt bredband är mycket användbart om du bor i ett område som dåligt betjänas av trådbundna alternativ. Om du inte kan få fiberbredband hemma kan mobilteknologi erbjuda ett snabbare alternativ till standardbredband. Om du ofta är på språng kan det också vara bra att ta med dig din bredbandsanslutning.

Hur fungerar mobilt bredband?

Mobilt bredband levererar internettjänster till ditt hem med samma 4G-datanätverk som du ansluter till på en smartphone, så länge du har en stark mobilsignal kan du komma åt mobilt bredband. Det finns några sätt att komma åt detta, till exempel mobila bredbandsroutrar, USB-dongel eller en bärbar dator eller surfplatta med en inbyggd SIM-kortplats.

Kan jag få 5G mobilt bredband?

Mobilt bredbandserbjudanden som använder ultrasnabba 5G-nät finns tillgängliga på vissa platser, men täckningen är begränsad. 5G-mobilnät är fortfarande väldigt nya i Storbritannien, med de första tjänsterna som kommer igång sommaren 2019. Utbyggnaderna tar fart, men sådana tjänster är för närvarande begränsade till större städer och kan komma med användningsgränser.