Warning: Trying to access array offset on value of type bool in C:\Inetpub\vhosts\xn--bsta-bredband-bfb.se\httpdocs\wp-content\themes\stackable\inc\extras.php on line 53
>

Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband är trådlös åtkomst till internet via ett mobilnät via 3G och 4G. Du kan få tillgång genom att använda en dongel, USB-modem eller MiFi och inga kablar betyder att den är enkel att använda. Så länge du befinner dig i ett område med täckning ger mobilt bredband dig online-åtkomst när du är på språng.

Mobilt bredband fungerar genom att ansluta din bärbara dator eller surfplatta till internet via 3G- eller 4G-teknik och nås med en dongel eller Mi-Fi. När du väl har valt din leverantör och plan, ansluter du din dongle eller MiFi till din surfplatta eller bärbara dator, och borta!

Beroende på din typ av smartphone och mobilleverantör kommer du att kunna komma åt internet med 3G- eller 4G-nätverk – 3G levererar data i lägre hastigheter, medan 4G är mycket snabbare; ibland lika snabbt som bredband i hemmet. Ett annat sätt att komma online om du inte är inom räckhåll för ett Wi-Fi-nätverk är att ställa in en personlig hotspot, som låter dig dela dataanslutningen på din smartphone. Men inte alla nätverksoperatörer stöder personlig hotspot.

Denna typ av flexibilitet passar verkligen människor som alltid behöver tillgång till internet, även när de är på språng. Det kan också vara tilltalande för människor som inte vill förbinda sig till ett långsiktigt fastband bredband.

Vilken funktion har mobilt bredband?

Mobilt bredband fungerar med en 3G-signal för att ansluta till internet. 3G är den tredje generationen av mobiltelefonteknik och tillåter leverantörer att erbjuda fler tjänster, till exempel internet på språng. Det betyder att du inte behöver en fast anslutning för att komma på nätet. De flesta nya mobiltelefoner kommer att vara 3G-aktiverade och mobila bredbandsdonglar använder samma teknik.

Det betyder att när du ansluter din USB-dongel till din dator kommer den att kunna komma åt bredband via mobiltelefonsignaler, vilket resulterar i att du har möjlighet att komma åt webben var som helst, så länge det finns en mobilsignal.

För några år sedan, när denna teknik var i sin linda, kom kritik mot nedladdningshastigheterna som mobilt bredband erbjöd. Mobilt bredbandstäckning har dock avancerat mycket under de senaste åren och i vissa områden borde du kunna få hastigheter på upp till 7,2 Mbps.

Varför ska jag använda mobilt bredband?

Det finns många anledningar att använda mobilt bredband idag. Den främsta anledningen är att det är det mest praktiska och flexibla sättet att komma åt internet. Med din fasta anslutning måste du vara inom en viss radie av ditt modem för att kunna använda ditt bredband. Med en mobil dongel får du tillgång till bredbandstjänster nästan var som helst.

Många människor har livsstilar som betyder att de inte kan riskera att vara utan internet under någon längre tid. Du kan ha en lång pendling till jobbet på morgonen och med mobilt bredband skulle du kunna skicka och ta emot e-post under resan.

En annan fördel som erbjuds är Pay as You Go mobilt bredband vilket gör den här tjänsten ännu mer flexibel. Detta är bra för enstaka bredbandsanvändare som känner att de inte använder internet tillräckligt för att motivera att betala ett fast pris varje månad. Med en Pay as You Go-tjänst kan du helt enkelt betala för den exakta mängden data som du använder varje månad.

Vad behöver jag för att använda mobilt bredband?

Allt du behöver för att använda mobilt bredband är en bärbar dator eller dator med USB-portar. Du bör också kontrollera tjänsteleverantörens checklista innan du köper en dongel. Anledningen till detta är att vissa operativsystem som Linux kanske inte är kompatibla med den dongel du har.

Vissa leverantörer kan till och med erbjuda gratis bärbar dator med mobilt bredband . Även om det här kan vara bra om du letar efter ett 18- eller 24-månadersavtal, kan det hända att du under kontraktets slut slutar betala mer för den bärbara datorn än du skulle ha behövt om du hade köpt den separat.

Om du bestämmer dig för att mobilt bredband är det bästa alternativet för dig skulle du också rekommenderas att installera ett bra säkerhetspaket för att skydda din dator från potentiellt skadliga virus och skadlig kod.