Warning: Trying to access array offset on value of type bool in C:\Inetpub\vhosts\xn--bsta-bredband-bfb.se\httpdocs\wp-content\themes\stackable\inc\extras.php on line 53
>

Vad är skillnaden mellan 4G och 5G?


a3-logo
a3-trustpilot-reviews
-50% i 3 månader!
Från 249 kr/mån

Maximera ditt prenumeration med en trådlös router och betala bara halva priset i tre månader
✔️ Super snabb 4G surf.

Hallon logo

-75% rabatt på bredband!
5GB – 22kr/mån per mån i 3 mån

Därefter 89 kr/mån
✔️ Ingen bindningstid
✔️ Spara oanvänd surf

3-logo

Från 199 kr/mån

Ett säkert och stabilt mobilnät. Prisvärd och flexibel fast internet som inte kräver installation.
✔️ Fri frakt och snabb leverans
✔️ Säkra betalningar
✔️ Fri aktiveringsavgift

telenor
Från 249 kr/mån

4G-routertjänst. Bara 399 SEK / månad (24 månader och därefter 499 SEK / månad därefter).
✔️ Obegränsad surfing
✔️ 4G-router

chilimobil-logo
Från 249 kr/mån

Viaplay Film & Serier (värde 327 SEK) ingår gratis i 3 månader och ingår i alla paket.
✔️ Ingen bindningstid
✔️ Enkel betalning

 

Den fjärde generationens mobil uppkoppling började göra vågor i slutet av 2000-talet. 4G gjorde mobilt  billigaste bredband fiber Internet hastigheter upp till 500 gånger snabbare än 3G och tillät stöd för HD-TV på mobila, hög kvalitet videosamtal, och snabb mobil surfning. Utvecklingen av 4G var en massiv bedrift för mobil teknik, särskilt för utvecklingen av smartphones och surfplattor.

4G är nu vanligt i hela världen, men saker och ting är på väg att förändras igen. Internet of Things är nu en verklig möjlighet och 4G kommer inte att kunna hantera det stora antalet anslutningar som kommer att finnas på nätet. Det förväntas att det kommer att finnas mer än 20 miljarder anslutna enheter med 2020, som alla kommer att kräva en anslutning med stor kapacitet. Det är här 5G träder i kraft.

5G har börjat skapa en hype nyligen när vi såg de första försöken av funktionerna i nätverket som äger rum. Dessutom demonstrerades några av funktionerna i 5G under vinterspelen 2018 i PyeongChang, vilket gjorde spelen till det mest spännande hittills för både fans och deltagare.

Så, vad gör 5G så annorlunda från 4G?

Enkelt sagt, 5G är allmänt tros vara smartare, snabbare och effektivare än 4G. Den utlovar rörlig datan farten så pass långt överträffa den hurtigt hem broadband nätverken just nu tillgänglig till konsumenten. Med hastigheter upp till 100 Gigabit per sekund, är 5G inställd på att vara så mycket som 100 gånger snabbare än 4G.

Låg latens är en viktig differentiator mellan 4G och 5G. Fördröjning är den tid som passerar från den tidpunkt då informationen skickas från en enhet tills den kan användas av mottagaren. Reducerad latens innebär att du kan använda din mobila enhetsanslutning som ersättning för ditt kabelmodem och Wi-Fi fiber bredbandsbolaget.

Dessutom skulle du kunna ladda ner och ladda upp filer snabbt och enkelt, utan att behöva oroa dig för nätverket eller telefonen plötsligt kraschar. Du kan också titta på en 4K-video nästan direkt utan att behöva uppleva någon buffrande tid.

5G kommer att kunna åtgärda bandbreddsproblem.

För närvarande finns det så många olika enheter som är anslutna till 3G och 4G-nät, att de inte har infrastrukturen för att hantera effektivt. 5G kommer att kunna hantera aktuella enheter och ny teknik såsom förförlös bilar och anslutna hem produkter. 5g är det bästa mobila bredbandet tillgängliga.

Men det måste komma ihåg att dessa scenarier är alla fortfarande teoretiska, och det kommer att ta en hel del investeringar av regeringar och mobilnätoperatörer att få dem att fungera. Säkerhetsaspekten av 5G behöver också fortfarande vara räknat ut. Med ett större antal användare och förbättrade tjänster öppnar 5G dörren till en ny nivå av hot. Regeringar och mobiloperatörer måste se till att de har rätt säkerhetsnivå på plats innan 5G kan rullas ut.