Skip to content

Vad är skillnaden mellan bredbands & trådlösa routrar?

Termerna trådlös och bredband är bandog om i en värld av föränderliga Internet-teknik. Routrar spelar en viktig roll i att hjälpa användare att komma åt dessa tjänster, men “Broadband ” och “Wireless ” ofta gäller för olika aspekter av denna åtkomst. Trådlöst och bredband har många viktiga skillnader, men dessa är mestadels semantiska.

Skillnaden mellan orden

Orden “Wireless ” och “Broadband ” refererar helt enkelt till två stora grupper av kommunikationsmetoder. Ordet “Wireless ” avser kommunikation via radiofrekvenser, medan “Broadband ” avser alla typer av höghastighets kommunikationsmedier, som kan vara kabelanslutna eller trådlösa. Bredbandsanslutningar omfattar DSL (Digital Subscriber Line) och kabel-Internettjänster. Trådlös kan omfatta cellulära radiofrekvenser eller 802,11 trådlösa Ethernet-tjänster.

Routrar kontra modem

Termen “bredbandsrouter ” är ofta en missvisande, eftersom bredbandskollen är vanligtvis levereras över en lång räckvidd nätverksmedium såsom koaxialkablar eller telefonledningar. Dessa medier kräver modem, som omvandlar dessa typer av kablar till en kompatibel dator eller routeranslutning. En router, i sin tur, kan anslutas till detta bredbandsmodem, vilket ger ytterligare bindförmåga. Vissa företag gör allt-i-ett-enheter som innehåller både modemet och en router i ett hölje, men typiskt de två är separata. Konsument-nivå routrar säljs ofta som “Broadband ” routrar, eftersom de är utformade för att ta emot en RJ-45 (en kontakt som liknar en telefon tråd i form, men större) kabelanslutning från en bredbandsrouter och dela den med andra datorer.

“Broadband ” vs. “trådlösa ” routrar

Trådlösa routrar är ofta fiber bredband och tv med den extra möjligheten för enheter att ansluta via kompatibla 802.11 A-,-B-,-G-eller–N-signalstandarder. När en trådlös router inte har möjlighet att ansluta andra kabelanslutna enheter, kallas det vanligtvis för en trådlös åtkomstpunkt. Alla dessa routrar kommer med en RJ-45 port som skiljer sig från de andra portarna och märkt “Internet ” eller “External. ” denna port ansluter till billigaste bredband och tv tjänsten.

Trådlöst bredband från cellulära företag

En ny form av “trådlös router ” har blivit vanligare, på grund av populariteten av cellulära bredbandsnät. Dessa routrar är unika i att deras “Broadband “-anslutning är faktiskt den trådlösa 3G eller 4G-anslutning som används av smartphones att surfa på Internet. Syftet med dessa enheter är detsamma, vilket gör att flera enheter, till exempel datorer, kan ansluta via en enda bredbandsanslutning.