Skip to content

Vilket är det bästa bredbandet för mig?

Om du undrar vilket bredband som passar dig bäst så är det här artikeln för dig. Vi går igenom de viktiga termerna och hjälper dig förstå vilka alternativ som finns där ute just nu. Vi går också igenom varför fast mobilt bredband kontant är mycket bättre än andra typer av bredband.

Fast bredband är den bästa typen av bredbandet

Det finns många olika typer av bredbandet man kan ha där hemma.

Till att börja med vill vi gå igenom termen “bredband”. Bredband refererar till alla olika typer av internetåtkomst. Då menar man oftast allt som är snabbare än internet genom telefonjacket.

“Mbps” är en annan term som är värd att gå igenom. Mbps hänvisar till megabits per sekund, och det är ett vanligt sätt att jämföra hur snabba olika internettjänster är. Om man till exempel tittar mycket på videos är en snabb internetuppkoppling något man vill ha.

Här är de Bäst fiberoptik kan oka din internethastighet med 100 ganger och Internetleverantör.

De olika internettyperna som finns (alla dessa alternativen är inte tillgängliga i alla områden):

DSL

DSL är en förkortning för Digital Subscriber Line. Det använder en telefonlinje som redan finns i hemmet och är generellt det billigaste alternativt till bredband bast i test. Ofta ger DSL-tjänster en hastighet på upp till 25 Mbps. Dock är avstånd en viktig faktor i hastigheten på en DSL-uppkoppling, vilket betyder att om du bor långt ifrån leverantören får du en långsammare uppkoppling. Bor man i en liten stad kan det vara ett prisvärt alternativ, men i Sverige är det inte jättevanligt.

Kabelinternet

Kabelinternet använder såklart kabeltjänst. Hastigheterna kabeltjänst erbjuder är högre än DSL och ligger ofta runt 100 Mbps. Dock så delar man uppkopplingen med sitt grannskap, vilket är en nackdel då det blir lägre hastigheter vid upptagna tider. DSL funkar inte på det viset. Om man använder internet mest om kvällarna är det inte ett bra alternativ.

Satellitinternet

Satellitinternet använder satellittjänst. Satellittjänster är ofta mycket långsammare jämfört med de andra alternativen och når sällan över 20 Mbps. Man får också ofta avbrytningar i tjänsten med satelliet, vilket kan vara frustrerande. Satellittjänst kan dock vara den enda lösningen för de som bor på landet.

Fiberoptisk internet

Fiberoptisk internet kallas ibland FiOS och erbjuds i många områden och har höga hastigheter. Fiberoptiska tjänster kan liknas vid DSL-tjänster, men är mycket snabbare och kan nå 1Gbps, och med förbättring av tekniken blir det bara snabbare och priserna är ofta jämförbara med DSL-tjänster. Sammanfattningsvis så är fiberoptik definitivt det bästa alternativet för hemanvänding. Om man inte har tillgång till fiberoptik är kabeltjänst eller ADSL det näst bästa alternativet.

Vilket bredbandet passar mig bäst?

Som vi nämner ovan är fiberoptik det bästa alternativet, om det finns tillgång till det i ditt område. Utan tvekan är det det bästa alternativet i Sverige. Men det finns andra viktiga saker att tänka på innan man bestämmer sig.

Vilken typ av internetanvändare är du?

Alla bredband är olika, och med många olika alternativ för snabba fiberpaket finns det mycket att gå igenom innan man gör ett beslut.

Här kan du se en guide som hjälper dig göra det bästa valet.

Bredbandsval för nya användare

Om man nyligen börjat och inte vet exakt hur man kommer använda internet är det ett bra alternativ att välja ett bredbandet på ingångsnivå. Då slipper man betala för ett riktigt snabbt internet som man kanske inte behöver om man bara vill kolla sin email eller se en Youtube video då och då.

Då är det bättre att börja med ett litet internetpaket och sen gå upp i hastighet om det skulle behövas. Fiberleverantörer låter dig alltid uppgradera ditt kontrakt till en snabbare och dyrare produkt, men de låter vanligtvis inte dig nedgradera från en dyrare produkt till en billigare. Nästan alla levarantörer erbjuder ett billigt paket, anpassat för nybörjare. Om du känner att du passar in i denna kategorin är ett nybörjarpaket det bästa alternativet för dig.

Bredbandet för de som utnyttjar streaming tjänster och gamers

För de som laddar ner HD filmer eller använder mycket streamingtjänster, till exempel Amazon Prime eller Netflix räknas du vara en tung internetanvändare. Det gäller också om man använder programvara som utnyttjar peer-to-peer, spelar mycket spel över internet eller streamar och laddar ner musik.

Om du gör dessa sakerna är det viktigt att du väljer ett internetpaket utan nedladdningsgräns, och gärna en hög hastighet. Då behöver du inte oroa dig om att gå över din gräns och få extra avgifter eller en långsammare uppkoppling på grund av begränsningar från din leverantör.

För tunga användare är fast fiber bredbandet definitivt det bästa alternativet då det är snabbare än ett vanligt bredband, vilket gör att du kan ladda ner så mycket musik, filmer och spel du vill, snabbt och obegränsat. Nuförtiden har nästan alla leverantörer har obegränsade internetpaket med sina fiberprodukter.

För de som räknas i denna kategorin rekommenderas hastigheter över 50Mbps.

Bästa bredbandet för familjer

Familjer räknas nästan alltid som tunga användare, speciellt familjet med tonåringar. Om du har fler en tre personer i ditt hushåll som alla använder internetbaserade prylar samtidigt är det viktigt att inte ha gränser, även här rekommenderas hastigheter över 50Mbps.

Vilket bredband är bäst i mitt område?

Om du vill få reda på om du kan få fiber i ditt område kan du gå in på Ownits hemsida och skriv in din adress. Då kan du direkt se om fiber bredbandet är tillgängligt för dig.